preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt Superjunaci i Usmena književnost

Autor: Marija Deanković, 23. 12. 2020.

Od listopada do prosinca 2020. učenici 1. d i 1. e razreda sudjelovali su  u projektima pod nazivom Usmena književnost i Superjunaci. Projekti su nastali u sklopu nastave hrvatskoga jezika kao sinteza nastavnih sadržaja usmene književnosti koja je dio teme Kolijevka književnosti te kao uvod u novu nastavnu temu pod naslovom Priča o junaku.

Učenici su provodili istraživanje o superjunacima u različitim medijima (knjiga, film, videoigra, mobilna aplikacija) te predstavili vlastite radove o svom omiljenom junaku u obliku stripa, plakata ili prezentacije. Projekt podrazumijeva pristup temi iz perspektive suvremene popularne kulture čija je okosnica moderni superjunak. Učenici su tako predstavili mnoge poznate suvremene superjunake, ali i superjunakinje, primjerice, Spider-man, Batman, Hulk, Flash, Superman, Wonder Woman, Black Widow.

U okviru projekta Usmena književnost učenici su vlastitim terenskim istraživanjem prikupili oko šezdeset usmenih priča s različitih lokaliteta, seoskih (Oprisavci, Drenovac, Slavonski Kobaš, Banovci, Glogovica i dr.) i gradskih (Slavonski Brod, Ogulin, Zadar). U zapisanoj usmenoj građi prevladavaju demonološke predaje i pričanja o životu. Okosnicu demonoloških predaja čini susret s nadnaravnim bićem koje ponekad može biti i krajnje opasno. Kao najčešća nadnaravna bića navode se vile, vještice i zmije, dok se u nekim pričama pojavljuju i različite nadnaravne pojave. Pričanja o životu sastavni su dio obiteljskih pričanja o životnim sjećanjima u kojima se kao kontekst prelamaju godišnji (Badnjak, Božić), životni (svadba) i gospodarski običaji i tako uspostavlja kontinuitet s prošlošću.

Prikupljeni tekstovi upućuju da usmene priče i dandanas žive, pripovijeda ih i starija i mlađa populacija. Ispričane su iz vizure i iskustva kazivača ili bliskih osoba i najčešće su vezane za događaje iz obiteljskoga kruga ili zajednice. U tim se pričama iščitava individualno poimanje svijeta i subjektivni doživljaj kazivača, lokalna povijest te prikazuje tradicija obiteljskog pripovijedanja i prenošenja priča. Priče možete pročitati OVDJE.

Zahvaljujem se svojim malim istraživačima!

Irena Mikajević, prof.
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju