preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

U Tjednu cjeloživotnoga učenja – učimo, ali i uživamo plodove svoga učenja

Autor: Ivana Opačak, 6. 10. 2020.

Ovogodišnji (14.) Tjedan cjeloživotnoga učenja održan je u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2020. godine. Kao i prethodnih godina, građani su mogli sudjelovati u besplatnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i sličnim događanjima, ali je, u novim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19, najveći dio aktivnosti proveden u virtualnom okruženju, odnosno online. Naši su nastavnici mogli učiti kako kreirati vlastite projekte i sudjelovati u drugim (nacionalnim i međunarodnim) projektima u virtualnome (eTwinning) okruženju. Učenici su promišljali o svome učenju (u virtualnome i realnom okruženju) i učili – kako (učinkovito) učiti. Učenici eTwinneri primili su zaslužena nacionalna priznanja za rad na prošlogodišnjim projektima Cro EPAS Together, Don't Throw & Pollute - Reuse i Common European Legends.

 

Na ovome mrežnom mjestu već smo pisali o aktivnostima (učenja i komuniciranja u virtualnome okruženju te kreiranja digitalnih materijala) u tjednu uoči Europskoga dana jezika i Svjetskoga dana turizma (21. – 27. rujna 2020.). U prvome mjesecu školske godine svakodnevno učimo kako komunicirati i surađivati te objavljivati digitalne radove na platformi Teams.

Učenici i razrednica 1.e razreda na satu razrednika poslužili su se videolekcijama Borisa Jokića (MZO) kako bi razgovarali o temama koje svakodnevno “muče” (ne samo) učenike. “Klikom” na naziv teme i vi možete naučiti Kako se motivirati za učenje, koje je optimalno Vrijeme za učenje, kako su povezane Emocije i učenje, Kako učiti (čitati), koje su Strategije aktivnoga čitanja, Strategije pisanja i Strategije pamćenja. Ne sumnjamo kako će vaše učenje o učenju uroditi plodom.

 

Učenici 1.a razreda na nastavi engleskoga jezika provjerili su svoje znanje korištenja novoga digitalnog alata (Factile) za kreiranje i rješavanje kviza znanja, ali su provjerili i svoje geografsko i kulturološko znanje o zemljama partnericama na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe (Italija, Grčka, Francuska, Turska, Azerbajdžan, Portugal, Rumunjska i Hrvatske). Jeopardy e-kviz koji je dostupan na OVOJ POVEZNICI izradili su projektni partneri iz Grčke (u okviru uvodnih projektnih aktivnosti). I vi možete provjeriti svoje znanje... i ponešto naučiti!

 

Učenici 2.c razreda na nastavi engleskoga jezika (s prof. Opačak) brusili su vještinu slušanja s razumijevanjem obrađujući temu How to Study More Efficiently (Kako učiti učinkovitije). Dvije su učenice pripremile digitalne materijale sa savjetima za učenike; “klikom” na ime učenice pogledajte kratki video Tee Polunić i digitalni poster s crtežima Petre Popić. Ovom prilikom objavljujemo i prošlogodišnji Petrin rad koji je objedinio njezinu ljubav prema crtanju i digitalnom kreiranju te promišljanje o korona-izolaciji i učenju engleskih jezičnih struktura (Present Simple & Continuous) uz glazbu…

Učenici 2.c razreda prvi su put učili kako napisati i vrednovati vlastiti esej na engleskome jeziku, a tema je bila Online learning. “Klikom” na poveznicu na online/Tricider raspravu možete pročitati promišljanja prošlogodišnjih maturanata o (njihovu) učenju na daljinu tijekom COVID-19 pandemije. U Googleovu dokumentu na OVOJ poveznici možete provjeriti kako pišu esej i što o istoj temi misle Ines Nujić i Sara Buketa (2.c).

 

Na Svjetski dan učitelja (5. listopada 2020.,17:00-18:30) održan je nacionalni eTwinning Live webinar eTwinning i mogućnosti cjeloživotnoga učenja uz eTwinning u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU-a. ETwinningova ambasadorica Nataša Ljubić Klemše uputila je 80-ak sudionika u dobrobiti eTwinninga te mogućnosti projektne suradnje i cjeloživotnoga učenja uz eTwinning. Profesorice Ivana Opačak i Marija Brkić iz Srednje škole Konjščina sudionicma su predstavile primjer kvalitetne projektne (eTwinning/EPAS/FSO) suradnje šest hrvatskih škola partnerica koja je tijekom nastave na daljinu urodila višestrukim plodovima. Zajedno su svim odgojno-obrazovnim djelatnicima čestitale Dan učitelja! Snimka webinara dostupna je na OVOJ poveznici.

 

Tjedan cjeloživotnoga učenja nacionalna je obrazovna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan, način prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. Kako je objavljeno na mrežnoj stranici organizatora, “i u ovim izazovnim vremenima ističe se važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnoga učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene na tržištu rada, ali i u brojnim segmentima društva i svakodnevnog života te da se unatoč novim okolnostima može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati”.

Ivana Opačak, prof. savjetnik

 
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju