preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

EPAS trening za ambasadore seniore

Autor: Ivana Opačak, 26. 10. 2020.

Ured Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj organizirao je i proveo online edukaciju za profesore/ambasadore seniore EP-a (trening za trenere) 26. listopada 2020. (10:00 – 13:00). Fizičko se okupljanje ambasadora seniora hrvatskih škola zbog trenutne epidemiološke situacije nije moglo održati u zagrebačkoj Kući Europe, stoga je s istoga mjesta (popularno zvanoga Studio Europa) emitirano live događanje. Domaćini, predstavnici Ureda EP-a, ugostili su zastupnike u Europskome parlamentu i Hrvatskome saboru, državnu tajnicu za demografiju i mlade, predstavnike Foruma za slobodu odgoja, UNICEF-a i Agencije za mobilnost i programe EU-a. Među profesorima sudionicima bile su i tri ambasadorice seniorke iz naše škole – Vanja Bano, Sanda Kovačić i Ivana Opačak; upoznale su se s detaljima provedbe EPAS programa u (n)ovoj školskoj godini, a prof. Opačak imala je čast predstaviti našu školu – jednu od šest najuspješnijih u prošlogodišnjem programu.

 

U uvodnome je izlaganju gđa Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj, govorila o školama ambasadorima Europskoga parlamenta i njihovoj ulozi u društvu. Danas te škole smatramo liderima u lokalnoj i (inter)nacionalnoj zajednici, što upućuje na iznimnu važnost EPAS programa i angažmana ambasadora juniora i seniora.

 

Hrvatske zastupnice i zastupnici u Europskome parlamentu – g. Karlo Ressler te gđe Sunčana Glavak i Željana Zovko – govorili su o problemima i prioritetima EU-a u ovim kriznim vremenima. Svakako je najvažnija tema bila položaj i uloga mladih u europskome društvu jer upravo su mladi u fokusu EPAS programa i oni na kojima počiva budućnost Europe. Mladi su osobito ugroženi tijekom globalne pandemije, pretrpjeli su i trpe goleme posljedice fizičke i emocionalne izoliranosti te nejednakih uvjeta tijekom online nastave, što se odražava na njihov teži pristup (digitalnome) obrazovanju, teže zapošljavanje po završetku formalnoga obrazovanja i ostvarivanje dobroga financijskog statusa na početku karijere te teže zasnivanje obitelji.

G. Ressler, član Europskoga odbora za proračune, govorio je o višegodišnjemu financijskom okviru Europske komisije te o tome kako će (financijski) izgledati 2021. godina, imajući u vidu COVID-19 pandemiju i oporavak od iste. Europski parlament inzistira na ulaganju u znanost, obrazovanje i kulturu, uz već prisutnu kohezijsku politiku koja je usmjerena na smanjivanje razlika među državama članicama. Gđa Zovko progovorila je o još jednoj, danas veoma aktualnoj i važnoj, temi – osnaživanju uloge i ravnopravnosti žena u politici i društvu…

 

G. Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za europske poslove, govorio je o svome radu u Hrvatskome saboru i Europskome odboru tijekom COVID-19 pandemije te vezi Hrvatskoga sabora i Europskoga parlamenta – svaki nacionalni parlament itekako sudjeluje u kreiranju zajedničke europske politike. Budući je “u prošlom životu” i sam bio profesor, obratio se koleg(ic)ama ambasadori(ca)ma izražavajući im divljenje i zahvalnost zbog njihova predanog (volonterskog) angažmana na europskome obrazovanju mladih.   

 

Gđa Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, govorila je o mladima i njihovoj/našoj budućnosti. “Mladi su naša budućnost i osnova svih zbivanja u nacionalnoj i europskoj politici, ne samo usputni prolaznici nego bitan segment našega društva; oni postavljaju temelje našega društva i moramo ih uključiti u naše politike!” Gđa Josić (kao odgovor na česte prozivke, često neopravdane, upravo mladih zbog njihove neodgovornosti i nepoštivanja epidemioloških mjera) istaknula je doprinos mladih većoj solidarnosti našega društva tijekom pandemije jer upravo su mladi pomogli brojnim starijim sugrađanima u potrebi (tijekom pandemije, nakon potresa). Uputila je na važnost osnaživanja mladih te rada s njima kroz EPAS program, poučavanje o obiteljskim vrijednostima i temeljima demokracije, pravima i obvezama koje svi, pa i mladi, imamo u društvu.

 

Andrea Čović Vidović i Marko Boko, predstavnici Ureda EP-a koji rade na odnosima s javnošću, predstavili su rezultate provedbe prošlogodišnjega programa Škola ambasador EP-a, a svoja su iskustva sa sudionicima online događanja podijelile i profesorice mentorice, ambasadorice seniorke EP-a, šest najuspješnijih škola u Programu. Prof. Opačak s ponosom je istaknula veliki entuzijazam i doprinos naših učenika, ambasadora juniora EP-a, koji su našoj školi (koja je prošle godine bila škola-kandidat za stjecanje EPAS-titule) zavrijedili visoko treće mjesto među 39 škola provoditeljica Programa. Novouključenim školama poručila je kako je i neiskusnima moguće ne samo implementirati europsku dimenziju u obrazovanje i “nositi se” s iskusnim provoditeljima Programa, nego i postati najuspješnija škola-kandidat u Programu. Predstavljen je i očekivani tijek provedbe programa Škola ambasador EP-a u 2020./2021. u koji će biti uključeno 56 škola.

 

Eli Pijaca Plavšić i Mario Bajkuša, predstavnici Foruma za slobodu odgoja, govorili su o provedbi Programa u razdoblju 2016. – 2020. i evaluaciji provedbe prošlogodišnjega Programa. Naveli su brojne prednosti uključivanja u EPAS program za učenike, nastavnike i škole, kao i (ne tako brojne) nedostatke provedbe programa koje je potrebno otkloniti. Upravo je zajednička e-proslava Dana i Tjedna Europe šest škola partnerica na eTwinningovu projektu Cro EPAS Together (među kojima je i naša) istaknuta kao sjajan primjer dobre prakse!

 

Marijana Muhić, predstavnica UNICEF-a u RH, govorila je o UNICEF-ovu programu ZABUM (Za budućnost mladih) s naglaskom na trenutnu krizu i očuvanje mentalnoga zdravlja. Jedna od, da tako kažemo, prednosti pandemije jest činjenica da je u fokus stavila upravo temu brige za očuvanje mentalnoga zdravlja (mladih) kroz uključivanje mladih u (ne)formalne aktivnosti i konkretne inicijative.

 

Lorena Pavić, nacionalna Eurodeskova koordinatorica pri Agenciji za mobilnost i programe EU-a (AMPEU), predstavila je Eurodesk Hrvatska, besplatni nacionalni/europski informacijski centar (one-stop-shop) za mlade (i one koji su s njima povezani) koji nudi informacije o međunarodnim mogućnostima učenja u okviru programa Erasmus+. Također je govorila o Europskim snagama solidarnosti, novoj inicijativi Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za volontiranje mladih i rad na (inter)nacionalnim projektima koji su od koristi ljudima i zajednicama diljem Europe. Svi zainteresirani mladi (u dobi od 13 do 30 godina) pozvani su informirati se… i uključiti u brojne aktivnosti ovisno o svojim interesima i sposobnostima…

Autorica teksta: Ivana Opačak, prof. savjetnik
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju