preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: Ivana Opačak, 26. 11. 2020.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na dan (25. studenoga 1960.) kada je diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici dao brutalno ubiti sestre Mirabal Reyes (Patriju Mercedes, Minervu i Mariju Teresu). Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. taj se dan obilježava u cijelom svijetu.

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja (25. studenog) Ured za ravnopravnost spolova preveo je Opću preporuku UN-ova Odbora br. 35. o rodno utemeljenom nasilju nad ženama.

 

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

 

Zašto u Hrvatskoj obilježavamo taj dan?

Obilježavamo ga u spomen na 22. rujna 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Nasilje nad ženama prepoznato je kao važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj te je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.  

 

O NASILJU NE SMIJEMO ŠUTJETI!!!

 

Svi znamo da se nasilje događa tijekom cijele godine. Nije dovoljno spomenuti borbu protiv nasilja nad ženama samo jednom u godini. Kako bismo spriječili nasilje, moramo pomoći osvješćivanjem i upućivanjem na nenasilno rješavanje problema svakoga dana!

Izvori:

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-2/

http://www.ss-zabok.skole.hr/?news_id=1366

 

Vijest pripremio: Leo Ivezić, 1.a
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju